středa 30. prosince 2020

Domácí veka na chlebíčky

 Nikdy bych nevěřila, že se dám na pečení pečiva, ale je to v podstatě tak jednoduché, že si říkám, proč ne. Jen musím ještě dopilovat motání, aby se mi v troubě tak nerozlézaly, ale jinak jsou chuťově naprosto top. 


290 ml mléka

lžička cukru

půl kostky droždí 

60 g másla

11 g soli

500 g hladké mouky


Přibližně 1/3 mléka ohřejeme na vlažnou teplotu a vlijeme do mističky. Přidáme lžičku cukru, 2-3 lžíce mouky a rozdrobíme droždí. Rozmícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy si dáme zbylou mouku se solí a promícháme. Přilijeme rozpuštěné a vychladlé máslo a vlijeme zbývající mléko. Po nakynutí kvásku přidáme i ten a ručně nebo pomocí robota vytvoříme těsto, které se nebude lepit na strany mísy. Necháme na teplém místě kynout 90 minut.

Po 90 minutách si těsto rozdělíme na dva díly a z každého vytvarujeme malý bochánek. Ten následně rozválíme do tvaru obdélníků a od užšího konce rolujeme a nenásilně roztahujeme do stran při rolování. 


Zarolované veky dáme na pečící plech a necháme ještě 45 minut odpočívat. Po 45 minutách potřeme veky rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C přibližně 25 minut. Musí zezlátnout a udělat na povrchu menší krustu.

Rozkrajujeme nejlépe až po vychladnutí. 

2 komentářů:

  1. Páni, to máš můj obdiv, že si dělala domácí veky :) Povedly se ti :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Pááni, ty vypadají skvěle 🥰. Recept si uložím a hned jak bude příležitost vyzkouším 👩‍🍳🤗.

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design