neděle 1. prosince 2019

Vánoční cukroví - perníčky

Přeji všem krásnou první adventní neděli. Blíží se nám Vánoce a s tím i spojené cukroví, proto jsem se rozhodla rozjet menší vánoční edici, kde vám ukáži a napíši recepty na cukroví, které letos dělám já a třeba někoho inspiruji a zkusíte někdo něco nového. Snažím se každý rok dělat nové druhy cukroví a zkoušet nové a nové recepty, které vždy vyměním za nějaký jiný z minulých let, ale klasiku dělám vždy. Dnes vám představím recept na perníčky, který jsem letos dělala úplně poprvé a jsem sama zvědavá na to, jak budou perníčky po změknutí přesně chutnat.



550 g hladké mouky
250 g cukru krupice
225 ml vody
125 g medu
12,5 g marmelády
7,5 g perníkového koření (skořice, nové koření, badyán, anýz)

Nejdříve 25 g cukru roztavíme v hrnci na karamel. Ve druhém hrnci přivede těsně k varu vodu, kterou pak následně přilijeme k roztavenému cukru. Dávejte si pozor, protože to bude hodně kouřit a prskat.


Za stálého míchání přisypeme zbylý cukr, med a marmeládu. Směs necháme přejít varem a hrnec odstavíme. Necháme směs vychladit na přibližně 30°C.

Po vychladnutí zapracujeme mouku a koření.


 Já to udělala nejdříve stěrkou v ruce a pak na pořádně zpracování dala těsto do robota a udělal práci za mě, ale samozřejmě to lze udělat i rukama.


Nejlepší je nechat těsto uležet v potravinové folii alespoň týden v lednici. 


Poté klasicky těsto vyvalujeme na válu a vykrajujeme tvary. Těsto podsypáváme trochou mouky, aby se nám nelepilo. Tvary skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C zhruba 10 - 12 minut.


Upečené a vychladlé perníčky uložíme do krabice s rozkrojeným jablíčkem, aby nám perníčky změkly a dáme do chladu. Já skladuji cukroví na balkoně. 

1 komentářů:

  1. Já perníčky mám moc ráda, ale bohužel je doma nepečeme :( Strašně moc se mi líbí vykrojený houpací koník, ten je naprosto božský :)

    Another Dominika | Ze sekáče

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design