čtvrtek 21. února 2019

Než se začne péct

 Vítám Vás u dalšího příspěvku. Dnes se společně podíváme na to, co je dobré si pro začátek pořídit, pokud chcete začít péct. Mně samotné toho plno ještě chybí, ale ne vždy je tolik financí, abych si mohla vše koupit najednou. Úplně ty základní věci máte určitě z takových 80% doma a pokud ne, dají se sehnat i za pár korun a nemusíte za ně dávat přehnaně moc peněz, protože službu udělají stejně jako ty o pár stovek dražších. Pokud se nechcete pouštět do nějakých typických produktů jako třeba košíčky, trubičky a podobně, tak vám v podstatě stačí jen plech nebo pekáček, pro jednoduché řezy nebo roládu. 
Pojďme si tedy ukázat, jaké základní věci je dobré si pořídit, aby Vaše pečení bylo o trochu snazší. 

1. Váha je základ. Bez toho většinu neupečete, pokud není recept v podobě hrnkového odměřování. Konkrétně tato váha od Sencoru dokáže vážit i mililitry vody a mléka. Obsluha je jednoduché a i baterka vydrží hodně dlouho.
2. Odměrka je základ pro tekutiny. Voda, mléko, smetana, olej. Zkrátka vše tekuté je někdy potřeba odměřit. Tato odměrka je z Ikea asi za 25 korun. 
3. Mísy v různých velikostí. Určitě se hodí na přípravu těsta. Jak tekutého, tak i tuhého.
4. Vyšší miska na šlehání. Ideální na vyšlehání smetany. Má zmenší otvor na metly a okolo nic nelítá. Stejně tak je dobrá na vyšlehání tvarohu, mascarpone či bílků.
5. Košíčky na muffiny. Ty si můžete pořídit v několika materiálech. Klasika papírové, silikonové nebo kovové, teflonové formy. Myslím si, že muffiny jsou hodně rozšířené a chybět by doma neměly. Růžové jsou opět z Ikea za pár korun.
6. Mašlovačka, stěrka a metlička. K tomuto náčiní nemusím asi ani nic moc víc říkat. Stěrka je super na tekutá těsta, smetanu, zkrátka na vše, co potřebujete zamíchat. Metlička na jednoduché promíchání a mašlovačka na potření těsta například vajíčkem. 
7. Ruční mixér. Velký pomocník v kuchyni. Ano dá se toho plno vyšlehat i ručně, ale strávíte na tom mnohem více času a své fyzické síly. Mixérem je všechno hned a urychlí to přípravu před pečením. Konkrétně můj je z Lidlu a jsem s ním hodně spokojená.


1. Forma na dort. Tu využijete jak na klasický korpus, tak třeba i na nepečené dorty či cheesecaky. Určitě je dobré minimálně jednu takovou formu vlastnit.
2. Jednorázové zdobící sáčky. Dají se použít na vše od krémů až třeba po bílkovou polevu. Je dobré si alespoň toto jednorázové balení pořídit.
3. Formy na jednoduchý koláč. Pokud pečete něco bez náplně, například bábovku je fajn si na to pořídit formy. Já mám kromě bábovkové i tuto s lístky. Výsledek je zase hned o něco zajímavější a neokoukaný.
4. Odměrky v podobě hrnku, lžiček a lžící. Pokud chcete odměřovat přesně je fajn si pořídit takovou sadu, kde máte odměrku třeba i na 3/4 hrnku a podobně. Tato moje sada je pořízena z Tesca a vedle zlomku hrnku je i počet ml.
5. Silikonové sáčky jsou fajn, že se dají neustále používat dokola. Já osobně si hodlám pořídit ještě pořádný velký sáček, který je pogumovaný, protože vydrží roky a investice do něj se rozhodně vyplatí.
6. Sítko na mouku. Doporučuje se pokaždé mouku prosít, aby se zbavila všech nečistot, které může v sobě mít a zároveň aby bylo těsto krásně nadýchané. Použít se dá třeba i na moučkový cukr či kakao. Moje je opět Ikea asi za 50 korun.
7. Silikonová dortová forma. Je o něco menší než ta plechová. Výhoda silikonu je ta, že všechno jde z něho krásně ven. Do této jsem nalila třeba i panna cottu a  pěkně jsem ji celou vyklopila.
8. Lžička a lžíce, jsou hodně používané a je to alternativa toho, když nemáte již výše zmiňované odměrky.
9. Ozdobné špičky, využijete hodně pokud zdobíte krémy nebo šlehačkou. Využijete je i při dělání větrníků a věnečků. Na trhu je spoustu druhů, ale základní sadu je dobré vlastnit, protože ji zkrátka využijete.
10. Hrnek, u toho platí to stejné jako u lžiček.
11. Váleček má snad každý, ale patří i sem. Hodně využívaný na sušenky, perníky nebo linecké. To myslím každý zná z Vánoc a není potřeba to tu více představovat.
12. Koláčová forma. Moje opět z Ikea. Je veliká na klasický třeba mřížkový koláč.


1. Pečící papír, je základ pokud nechcete neustále vymazávat plechy a třeba při roládě je nutný. Pořídit se dají i pečící podložky, které používáte neustále dokola.
2. Silikonové podložky nebo vál. Já raději pracuji na silikonové podložce i kvůli údržbě. Pokud máte u linky rovnou pracovní plochu můžete samozřejmě válet a zadělávat těsto i na ní. Moje podložka je opět Ikea.
3. Plech, k pečení využijete hodně. Já i to, co mám ve formě dávám raději ještě na plech, kdyby mi těsto náhodou přeteklo. 
4. Pekáček využijete na různé řezy, kde je výsledné těsto vysoké. Například Míša řezy nebo klasický perník.
5. Struhadlo, když potřebujete na dekoraci nastrouhat čokoládu, oříšky a podobně.

Tyto všechny věci bych zařadila do těch základních a nyní se podíváme, co všechno dále si můžete ještě pořídit.


1. Otočný tác je skvělá věc jak na dělání dortů, tak i zdobení jiný moučníků
2. Vykrajovátka různých velikostí a tvarů. Na trhu najdete snad úplně vše na co si vzpomenete.
3. Kelímky na panna cottu, které můžete využít i na různé pěny, pudinky a podobně.
4. Velké trubičky, třeba na kremrole.
5. Malé trubičky, třeba ořechové plněné krémem či nutellou.
6. Vaničky, na pečení rakviček.
7. Mřížky, to je super věc na chladnutí, ale i na polévání čokoládou.
8. Šablona na laskonky nebo třeba jiná na makronky. Vyplatí se pokud chcete tyto jednotlivé druhy péct, jinak je nevyužijete.
9. Košíčky na tartaletky. Já si pořídila větší silikonové košíčky z Lidlu, dělá se i klasika malých košíčků, které jsou kovové.
1O. Forma na chlebíček. Já ji mám jak v kovové, tak i silikonové podobě. Využít se dá jak na sladký, tak i slaný chléb.


1. Fondánová poleva, já ji mám pořízenou na větrníky, ale dá se použít i třeba na polevu na bábovky, chlebíčky či jednoduché řezy.
2. Cukrové zdobení. Na trhu toho najdete taky spousty. Různé barvy, vzory od klasických perliček až třeba po korunky. Je opravdu z čeho vybírat.
3. Gelové barvy, pokud si chcete obarvit těsto či krém. Já používám barvy od značky Wilton.
4. Barvy na čokoládu. Dají se samozřejmě koupit už barevné pecky, ale pokud potřebujete jen trochu obarvené čokolády jsou na to ideální tyto olejové barvy, které jsou určené přímo na čokoládu, opět značka Wilton. 
5. Tyčky na cakepop, neboli pečené lízátka. 


Poslední můj největší pomocník je tento kuchyňský robot. Neuvěřitelný usnadní práci při zadělávání těst či šlehání většího množství smetany nebo bílků. Rozhodně to usnadní hodně práce a sil a konkrétně tento stál okolo patnácti stovek, což mi nepřijde za robot dost. 

Tohle vše jsou věci, které já osobně mám doma a které používám, Jak už jsem řekla v úvodu je plno věcí, které ještě nemám a budu ráda, pokud Vás něco napadne a dáte mi třeba tip, co je dobré si pořídit, co vy osobně rádi používáte. 
Budu se zase těšit u dalšího příspěvku.

2 komentářů:

  1. woow fakt jako asi budu muset jednou obětovat celou výplatu :D zatím ještě ne, protože nebydlíme sami, ale až budeme mít samostatné bydlení, tak se do toho chci rozhodně pustit. Vše nakoupím a pak mi přítel nakyne :D

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě je super ten pečící papír, co se dá použít víckrát, jen se na něm nesmí řezat ostrým nožem

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design