Pages

neděle 4. dubna 2021

Piškotový beránek

 Pokud se ještě na poslední chvíli chystáte upéct beránka, nebo jste už toho svého snědli a chystáte se na dalšího, mám tip na jednoho z piškotového těsta. Já ho pekla dneska a je skvělý, šel krásně vyklopit a není uvnitř ani vysušený a je hezky vláčný.


4 vejce
120 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
180 ml plnotučného mléka
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
50 ml oleje

máslo + hrubá mouka na vymazání formy
čokoládová poleva na dokončení

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh a žloutky utřeme s cukry. Do žloutků přilijeme mléko a prosejeme mouku s práškem do pečiva. Vetřeme olej a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.

Těsto nalijeme do vymazané formy. Množství je akorát do uzavíratelné kameninové formy a pečeme na 180°C asi hodinu. Propečenost průběžně kontrolujeme špejlí. Upečeného beránka ještě za tepla vyklopíme z formy.

Po úplném vychladnutí můžeme beránka dozdobit čokoládovou polevou. Já používám přímo máčecí polevu, kterou kupuji ne eshopu s cukrářskými potřebami nebo můžeme posypat moučkovým cukrem.

7 komentářů:

  1. Skvělě napsaný recept na tuto českou výbornou klasiku zase trochu jinak. Musím se přiznat, že beránka jsem ještě nepekla, vždy to pekly babičky nebo mamka a já už si nějakou dobu říkám, že bych mohla taky. Tak se hodí znát recepty. Přeci jen, asi ho vyzkouším i mimo Velikonoce ať to vypiluju. Tvůj vypadá senzačně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Ono ve finále na tom není nic složitého a těsto se samozřejmě může použít i do jiných forem například na bábovku nebo do košíčků na muffiny, je to jedno. Řekla bych, že nejtěžší na celém beránku je ten závěrečný okamžik, jestli se z formy vyklopí celý nebo ne :D

      Vymazat
  2. letos jsem beránka nedělala, chtěla jsem vyzkoušet mazanec, ale nakonec jsem udělala věnečky... tak třeba příští rok :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tento recept si ukládám! Jednoduchý, dělaný přímo pro mě :-D A teda musím říct, že je krásný. Ten se opravdu povedl! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem letos pekla beránka úplně poprvé - koupila jsem si konečně formu 😅. Dělala jsem hrnkového a musím říct, že recept podle kterého jsem pekla byl stavěný asi na to, aby se co nejdříve snědl, po pár dnech už byl totiž takový tužší a vůbec né vláčný.. 😕, tak příště musím zkusit jiný recept, ale tento piškotový nevypadá vůbec špatně 🙂.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc se ti povedl :) my letos pekli mazance :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  6. Ten je krásný, povedl se. Já si na něj netroufam

    OdpovědětVymazat