středa 13. května 2020

Laskonky

Na laskonky jsem se chystala hrozně dlouho a stále jsem sbírala odvahu se do toho pustit. Musím říct, že s výsledkem na první pokus jsem nesmírně spokojená a ani jsem nečekala, že se tak povedou. Dokonce na facebooku v jedné pečící skupině sesbíraly přes 1 400 reakcí, což je úplně neskutečné a komentáře typu, že jsou hezčí jak z krámu nebo že jsou jak od profesionála mě samozřejmě nesmírně potěšily a dalo mi to chuť péct a zkoušet nové věci znovu a znovu. Takový ten moment, kdy si říkáte, že to všechno má smysl.


65 g bílků
135 g cukru krupice (1/3 do bílků a 2/3 svaříme s trochou vody na cukrový rozvar na 115°C)
90g mandlové mouky
40g cukru moučka
1g soli

Griliáš

opražené mandle
krupicový cukr na karamel
špetka soli

Krém

50g bílků
100g cukru krupice
150 g másla

Na korpusy si vyšleháme bílky s částí cukru do pěny, do kterého v tenkém pramínku za stálého mixování přiléváme cukrový rozvar. 
Nastrouhané mandle, sůl a prosátý moučkový cukr vmícháme opatrně do pevného sněhu.


Bílkovou směs roztíráme přes šablonu nebo stříkáme oválky na plech hladkou špičkou.


Korpusy spíše sušíme než pečeme na menší teplotu. Nejdříve na 110°C a poté na 60°C asi 20 minut. Laskonky musí jít krásně odlepit od papíru a musí být pevné.

Na griliáš si na pánvi opražíme mandle a přisypeme cukr. Necháme roztát na karamel a mandle v něm obalíme.

Mandle s karamelem poté rozmixujeme na menší kousky.

Na krém opět uděláme rozvar z vody a cukru na 115°C a stejným způsobem jako u korpusů ho zašleháme do bílků.
V misce si vyšleháme máslo do pěny a vyšleháme s vychladlým ušlehaným sněhem. Lehce vmícháme griliáš a můžeme plnit korpusy.


0 komentářů:

Okomentovat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design