středa 6. května 2020

Borůvkové makronky

Po posledním pokusu o makronky, které jsem dělala z kupované směsi jsem si řekla, že je čas zkusit to úplně sama. Mám ten nejjednodušší recept jaký může být. Žádný teploměr nebo rozvar vše hezky klasicky. Mám se na nich stále co učit, protože noha mi nevyskočila všude stejně, ale já beru úspěch už to, že se vůbec nějaká objevila. Noha je takový ten popraskaný okraj, co na makronce je.


45g bílků
40 g cukr krystal
97g cukr moučka
40 g mandlí
barvivo

Na krém:
50 ml smetany ke šlehání
80g bílé čokolády
125g borůvek

Na makronky rozmixujeme mandle s moučkovým cukrem. Bílky vyšleháme s postupným přidáváním cukru do pevného sněhu. Pokud chceme makronky obarvit barvivem, trošku přidáme a ještě projedeme mixérem, aby se sníh obarvil.
Rozmixovanou směs mandlí a moučkového cukru opatrně postupně zapracováváme stěrkou do sněhu. Je potřeba to dělat opatrně a nenásilně, aby sníh nespadl. 
Hotovou směs si přendáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a buď na podložku určenou přímo pro makronky nebo na plech stříkáme kolečka makronek. Pokud stříkáte na plech s pečícím papírem, tak doporučuji si stáhnout z internetu šablonu, kterou si vložíte pod pečící papír a podle něj kolečka uděláte. Budete je pak mít všechny přiměřeně stejně velké.
S plechem poté párkrát bouchneme, aby z makronek odešel přebytečný vzduch. Poté necháme zaschnout. Povrch makronek se nesmí lepit na prst než se dají do trouby.
Makronky pečeme tak na 150°C 10 - 12 minut, ale každá trouba peče jinak, proto je nutné makronky hlídat. Já průběžně kontroluji a když vidím, že vyskočila noha, tak plech obrátím a pak už jen chviličku dopékám a hlídám.


Na krém si svaříme smetanu k bodu varu a v ní rozmícháme bílou čokoládu. Pozvolna rozmícháme do úplného rozpuštění. 
Borůvky si rozmixujeme a přes sítko z nich vymačkáme všechnu šťávu, kterou zamícháme do smetany s čokoládou. Směs dáme vychladit do lednice a před kompletací makronek vyšleháme mixérem do tuha.

Krém si dáme do cukrářského sáčku opět s hladkou špičkou a na korpus makronky do středu dáme trochu krému a přitlačíme dalším korpusem makronky. Hotové makronky dáme vychladit s krémem do lednice.

2 komentářů:

  1. Makronky miluju a nikdy jsem nikde nenašla takhle víceméně jednoduchý recept :) Takže v pondělí běžím pro mandle a musím si je udělat. Děkuji! :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  2. Makronky- to je výzva. Tento recept vypadá opravdu jednoduše. Přitom jsou opravdu krásné.

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design