středa 8. dubna 2020

Velikonoční perníčky

Velikonoce se nám blíží a abych se tu letos opět neopakovala se stejnými recepty jako minulý rok, tak mám pro Vás recept nový. Na perníčky jsem měla dlouho hroznou chuť a jelikož mám teď docela dost času rozhodla jsem se je upéct. 
Jinak z Velikonočních receptů, které jsem zveřejnila minulý rok můžete vybírat ze Šlehačkového beránka, kterého dělám stejného už několik let a z Tvarohového mazance
Tímto ale rozhodně letošní Velikonoční edice nekončí, ještě se máte na co těšit. 



400 g hladké mouky

2 lžičky perníkového  koření 
1 lžička jedlé sody
100 g změklého másla
140 g moučkového cukru
30 g medu
2 vejce

V misce smícháme hladkou mouku, perníkové koření a jedlou sodu.
V robotu nebo mixérem vyšleháme máslo s cukrem a vejci do pěny. Přidáme med a zcela ho do směsi zašleháme. Pokud budeme těsto zadělávat v robotu vyměníme metlu za hnětací hák a do pěny zapracujeme směs mouky, koření a jedlé sody. Pokud robota nemáme zaděláme těsto ručně.
Hotově těsto propracujeme rukama do tvaru koule a zabalíme do fresh folie. Necháme v lednici odpočívat nejlépe do druhého dne. (Já těsto použila po několika hodinách a krásně se s ním pracovalo).
Těsto vyválíme na plát a vykrajujeme z něj velikonoční a jarní motivy. Těsto bude chtít trochu podsypat moukou, ale stačí opravdu málo, s těstem se krásně pracuje.
Tvary vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky pečeme na 170°C 10 - 12 minut.

Zdobení si můžeme vybrat jaké chceme. Klasickou bílkovou polevu nebo královskou glazuru. Na polevu je to 60 g bílků, 320 g moučkového cukru a 1 lžíce citrónové šťávy.
Mně se doma sešlo hodně fondánové hmoty, takže jsem se rozhodla perníčky ozdobit touto hmotou.


Postup je naprosto jednoduchý. Klasický bílý fondán vyválíme na tenkou placku, je potřeba ho hodně podsypávat cukrem, aby se nelepil. Prodává se na to přímo podsypový cukr, ale moučkovým to půjde taky. Následně z vyválené placky vykrajujeme tvary, které jsme použili na perníčky. Hmotu lepím na perníčky jen trochou vody. Stačí perníček trochou štětečkem přetřít a hned přiložit vykrojený kousek. Na tyto kytičky jsem použila navrch růžičky, které jsem fondánem vytlačila do silikonové formičky. 
Pokud chceme barevný fondán obarvujeme gelovými barvami. Já používám značku Wilton. Při obarvování je lepší použít rukavice, protože některé barvy jdou pak z rukou špatně dolů. Po nalepení fondánu jsem s perníčky už nic nedělala a nechala je tak jak jsou. Je na naší fantazii, tak si s nimi vyhrajeme.

2 komentářů:

  1. Tak to je naprostá nádhera! :) Až mě mrzí, že Velikonoce doma neslavíme, protože ty nazdobené perníčky jsou naprostá pecka :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. teda, robiť perníky na Velku Noc by mi nikdy nenapadlo! vyzerajú parádne!

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design