sobota 11. dubna 2020

Velikonoční mazanec

Je to chvilka, co jsem mazanec vytáhla z trouby. Dělala jsem z jedné dávky dva maličké bochánky místo jednoho velkého, protože bychom doma vše nesnědli, takže jeden malý necháme a druhý malý půjde do světa. Nemusíme doma rozinky, takže jsem v tomto receptu použila pouze mandle.



230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
110 ml vlažného mléka
21 g čerstvého droždí (já použila 1 lžíci sušeného)
70 g cukru krupice
1 lžička soli
1 vejce
80 g změklého másla
100 g mandlí nasekaných nahrubo (lze nahradit 60 g rozinek a 40 g mandlí)

Na potření:
1 vejce
lžíce mléka
špetka soli

V míse si smícháme obě mouky, uděláme do nich důlek a do něj vlijeme 2/3 vlažného mléka a do něj droždí. Trochu mouky po okrajích vmícháme do mléka a rozmícháme v tekuté těstíčko, které zasypeme trochou mouky a necháme 30 minut na teplém místě vzejít. Povrch mouky nám musí popraskat.
Do mouky pak přidáme zbylé mléko, cukr, sůl a vejce. Buď v robotu s hákem nebo ručně začneme zpracovávat těsto. Až se nám suroviny trochu spojí přidáme máslo a pokračujeme dále v zadělávání těsta. Nakonec vmícháme mandle (případně i rozinky) a znovu do těsta zapracujeme.
Přes mísu hotového těsta přetáhneme potravinovou folii a necháme 1 hodinu odpočívat.
Po hodině z těsta na pomoučněném vále vytvaruje bochánek a přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem a necháme dalších 45 minut kynout. 
Po 45 minutách potřeme mazanec směsí vejce, mléka a soli a zasypeme mandlovými plátky. 
Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 45 minut.


5 komentářů:

  1. Mazance naprosto miluju! :) Já rozinky nemám ráda, tudíž mazance dělám jedině bez nich :) A nebo si je prostě musím vydloubat :D Dnes jsem upekla tři mazance a jeden už je skoro pryč :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je krásný, povedl se ti. :) Já nejsem expert, takže beránka či mazanec nepeču..

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný! Já jsem dělala letos poprvé a to rovnou dva druhy - klasický kváskový a tvarohový. Výborné jsou oba. Já tedy rozinky miluji, nesmí za mě chybět v mazanci!

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design