Pages

pátek 20. března 2020

Domácí chléb

V aktuální situaci ve které jsme mi přijde, že se z mého cukrářského já stává pekařské. Snažím se nikam nechodit pokud to není nutné a v obchodě jsem byla za poslední týden jednou. Začala jsem doma péct chleba a je to tak jednoduché, že to zvládne naprosto každý a chuťově je výborný, že budete schopni sníst půlku najednou a vydrží měkký i několik dní. 



3 hrníčky hladké mouky

1 lžička sušeného droždí
1 a 1/2 lžičky soli
1 a 1/2 hrníčku vodu
bylinky, semínka apod. podle chuti

Mouku smícháme v míse s droždím, solí a bylinkami nebo semínky. Lze je úplně vynechat a nechat chléb čistý. 
Směs zalijeme vodou a promícháme.

Následně necháme směs kynout 8 - 12 hodin. Já to dělám tak, že si zadělám těsto večer a nechám ho stát do rána a ráno se mu dále věnuji.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a pomoučenýma rukama ho roztáhneme  na silný plát a necháme 15 minut odpočívat.

Po 15 minutách přeložíme těsto na třetiny  jak na výšku, tak i na šířku a necháme ještě hodinu kynout.
Po půl hodině kynutí si zapneme troubu a dáme do ni prázdný pekáček nebo ohnivzdornou mísu nahřát na zbylou půl hodinu. Poté přendáme bochánek do rozpálené nádoby (můžeme ještě posypat semínky) a dáme péct přikryté alobalem na 230°C půl hodiny. Poté alobal odkryjeme a dopékáme dozlatova. 


Časově je trošku náročnější, ale jinak ta chuť za to stojí.

1 komentář:

  1. My jsme si doma na pečení chleba ještě nikdy netroufli, ale jestli tato situace bude ještě dlouho trvat, tak možná dojde i na něj :D Tenhle tvůj vypadá skvěle :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat