úterý 9. července 2019

Nepečené cake pops

Cake pops neboli pečená lízátka. Existují na ně silikonové formy nebo přímo pečící přístroje podobné vaflovači nebo donutovači. Dají se vytvořit i bez formy, že si upečete plát piškotu a z něj pak děláte kuličky. Já vám představím tu nejjednodušší přípravu lízátek, kterou zvládne naprosto každý, i děti a nepotřebujete k tomu ani troubu, protože jsou nepečená. 


Na lízátka potřebujeme:

150 g piškotů

250 g mascarpone
4 lžíce kakaa
2 lžíce cukr moučka

Zdobení:
čokoládová poleva
cukrové zdobení
ořechy, kokos apod.

Piškoty rozmixujeme na co nejjemnější moučku. Je to důležité, aby se vám pak dělali dobře kuličky. Pokud ve směsi budou větší kusy piškotů nepůjde to tak dobře. Já na to používám univerzální kráječ z Lidlu, který dokáže hravě nasekat třeba i ořechy. Nůž, co danou suroviny seká je skutečně nesmírně ostrý, což se o tom potvrdil i můj prst :) 
Do piškotové moučky přidáme kakao s cukrem a promícháme.


Do této připravené suché směsi vmícháme mascarpone a rukama vypracujeme těsto, které se nebude lepit.

Z těsta ihned tvarujeme kuličky. Velikost záleží na vás jakou si zvolíte. Hotové kuličky dáme vychladit do lednice. Kuličky budou hodně měkké, toho se nebojte. Je to příčinou mascarpone, které se zahřívalo při tvarování kuliček.



Kuličky v lednici krásně ztuhnou a tak s nimi můžeme pracovat dále. Teď nám nastává několik variant. Můžete kuličky nechat bez špejle a obalit je třeba v oříšcích, kokosu a podobně a nechat je jen jako kuličky a každou dát do malého papírového košíčku, podobně jako kuličky na Vánoce. Já jelikož jsem zvolila přímo cake pops jsem si rozehřála čokoládovou polevu, konec tyčky jsem namočila v rozehřáté polevě a zapíchla do kuličky. Tím jak čokoláda zatuhne připevní tyčku, aby kulička z ní nepadala. Pak jsem jen namáčela jednu kuličku na tyčce za druhou a sypala cukrovým zdobením. 
Nastal mi problém, kam lízátka zapíchnout, aby se mi čokoláda neobtiskla třeba na talíř. Nejlepší na to je kus polystyrenu, kam lízátko zapíchnete. Na ten jsem samozřejmě zapomněla, tak jsem si poradila menší krabičkou, kam jsem si udělala malé otvory a těmi prorazila tyčky lízátek, aby mi stály a hezky zatuhly. Po zaschnutí jsem si je naskládala do krabičky a dala do lednice a vytáhla je jen chvilku před tím než se konzumovaly. 

7 komentářů:

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design