pátek 19. července 2019

Karamelová bábovka

Karamel patří mezi mé oblíbené sladkosti a pamatuji si, jak jsme si ho jako děti nalévaly do formiček na pracny a byly z toho takové bonbony nebo lízátka do ruky. Mám ráda, když vůně karamelu provoní celý byt a přesně tak to je i s dnešním receptem na bábovku. Je to taková větrníková chuť v podobě bábovky.



Budeme potřebovat:

4 vejce
3 hrnky polohrubé mouky
1,5 hrnku cukr krupice
1 hrnek oleje 
1 smetana ke šlehání
5 lžic krupicového cukru (na karamel)
1 kypřící prášek

+
já jsem na polevu použila fondánovou polevu obarvenou kulérem

Do kastrůlku dáme 5 lžic cukru a necháme ho roztavit na karamel.


Smetanu si dáme na pár sekund ohřát do mikrovlnné trouby, aby byla teplá a opatrně postupně vmícháme do karamelu. Dejte pozor, bude to hodně prskat a bublat. Při varu necháme karamel ve smetaně úplně rozpustit. Až se rozpustí sundáme z plotny a dáme na chvíli stranou. 


V míse si vyšleháme vejce, cukr a olej do husté pěny.


Do této směsi malým pramínkem postupně za stálého šlehání přilijeme karamelovou smetanu, dokud není směs perfektně promíchaná. 


Postupně zašleháme všechny 3 hrnky mouky. Směs bude postupně houstnout až se dostaneme na konzistenci bábovkového těsta. Nakonec po zamixování mouky přidáme kypřící prášek a opět promixujeme. 


Teď máme těsto připravené a můžeme ho nalít do vymazané a vysypané formy na bábovku. Těsta bylo více než jakou mám formu, takže jsem využila ještě malé silikonové bábovičky co mám a upekla těsto ještě v nich. 


Pečeme při 160 °C asi 3/4 hodiny, ale kontrolujeme špejlí, zda je těsto upečené nebo ne. V malých bábovičkách byly samozřejmě upečené rychleji.


Abych podtrhla chuť karamelu a byla ještě více podobná větrníkům, rozhodla jsem se bábovky polít fondánovou polevou. Fondánová poleva se dá koupit a jen se dá do kastrůlku a nechá se rozehřát do tekutého stavu. Já ji obarvila a ochutila kulérem, což je karamel s vodou. Na pánvi se nechá rozpustit cukr a když je v konzistenci karamelu, přilije se do pánve horkou vodu. Opět to začne prskat a bublat. Rozmícháme karamel s vodou, aby v něm nebyly žádné hrudky a tato směs se pak vmíchá do polevy, která dostane lehce hnědý nádech a karamelovou chuť.


6 komentářů:

  1. Já bábovku miluju ♥ A tahle vypadá fantasticky :))

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Karamel miluju, ta musí chutnat skvěle! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Haha, jaká skvělá náhoda...zrovna jím bábovku. Sice ne karamelovou, ale normální, ale stejně :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy mě nenapadlo bábovku takhle polít :) Rozhodně jsi mi teď nasadila brouka do hlavy a budu to muset vyzkoušet :D

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju karamel, to musí být fakt dobrota!!

    OdpovědětVymazat
  6. Holky nemelte o tom a upečte to!!

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design