neděle 30. června 2019

Panna cotta s ovocem

Není snad snadnějšího dezertu než je právě panna cotta. Příprava je poměrně rychlá a trvá jen ztuhnutí v lednici. Dělám ho většinou vždy, když mi přijede kamarádka, protože má tento dezert nejraději. Připravím si ho večer den předem nebo v ten den ráno a večer již mohu nabídnout. A co na panna cottu budeme potřebovat?




400 ml smetany ke šlehání
40 g cukru
5 g práškové želatiny
vanilkové aroma nebo vanilkový lusk
čerstvé nebo mražené ovoce na ozdobu

Smetanu společně s cukrem a vanilkou dám do kastrůlku a za stálého míchání přivedu k varu. Ihned sejmu z plotny a vmíchám želatinu. Pořádně ji ve smetanové směsi rozmíchám a pak směs jen naliji do formiček. Toto množství je přibližně na 6 klasických mističek na panna cottu. Sehnat se dají třeba v Orionu, ale vlít se mohou kamkoliv i do obyčejných menších misek nebo sklenic. 
Nechám venku trochu vychladnout a poté dávám chladit a zatuhnout do lednice. Navrch používám většinou mražené ovoce, protože mi pěkně pustí i tu vodu. Nasypu si trochu do mističky, kde ovoce nechám povolit. Až mi panna cotta zatuhne, pomocí lžičky na ní ovoce navrstvím a přeliji trochou té vody, co ovoce pustilo. Lze ovoce i přisladit, ale já mám ráda kyselejší. Krásně se ta kyselá chuť spojí s tou jemnou sladkou smetanou z panna cotty. 


1 komentářů:

  1. Tenhle dezert mi vždycky chutnal, hlavně v něm není žádná mouka :D

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design