středa 22. května 2019

Karamelové větrníky

Vždycky jsem milovala karamelové větrníky s tou karamelovou krustou nahoře a tak jsem si jednou řekla, proč to nezkusit doma. Příprava odpalovaného těsta je vcelku jednoduchá, těžší je pak to pečení korpusů. Mně se tentokrát některé korpusy propadly, protože byly málo vysušené a chtělo je nechat v troubě ještě o něco déle. Jelikož každá trouba peče jinak, je nutno si to odzkoušet.


Na přibližně 10 kusů větrníků potřebujeme
100 g hladké mouky
40 g oleje
130 g vajec
špetka soli
135 g vody

Postup je následující:
Do hrnce si nalijeme vodu, přidáme olej a sůl. Tuto směs necháme zahřát až k samému varu. Do vařící směsi přisypeme mouku a vařečkou mícháme. Těsto se začne oddělovat od hrnce (odpalovat). Že je hotové se pozná podle toho, že se nelepí ani na hrnec a ani na vařečku. Musí se krásně od hrnce a vařečky oddělovat.


Následně do trochu vychladlého těsta zašleháme vejce. Tím máme odpalované těsto hotové.

Těsto si přendáme do sáčku se špičkou a stříkáme na plech větrníky. Větrník se musí stříkat od krajů do středu. Následně dáme péct do trouby. Menší větrníky pečeme zhruba 25 minut. Já se snažím troubu nikdy neotevírat, protože by mohly korpusy spadnout. Kontroluji přes sklo až jsou vidět ostře kontury větrníku a jsou zlatavé.


Po upečení nechám vychladnout a pak překrojím na půl. Pokud budete vršky namáčet v polevě je nutné, aby byl vršek silný a co nejvyšší. Do větrníků správně patří žloutkový krém a následně na něj karamelová šlehačka. Já dělala pouze se šlehačkou, protože to tak mám nejraději. 
Karamelovou šlehačku získáme tak, že do smetany přidáme kulér, což je karamel zředěný vodou. Já si tentokrát práci ulehčila a použila jsem karamelovou pastu. Tu jsem podle chuti přidávala postupně do smetany a šlehala.


Karamelové poleva se dělá pomocí fondánové polevy, do které se přidává opět kulér. Fondánová poleva se dá koupit v cukrářských potřebách. Odkrojíte si požadované množství, které dáte do kastrůlku, přidáte kulér nebo pastu a na plotně se zahřívá až do tekutého stavu. V této směsi se následně namáčí vršku větrníků a nechají se zatuhnout.

Pak se jen šlehačka nastříká na spodky korpusů, přiklopí se vršky a větrníky se dají zatuhnout do lednice.




8 komentářů:

  1. Větrníky miluju, takže určitě někdy vyzkouším, díky za tip! Vypadají naprosto úžasně! :)

    PS: Děkuji za komentář na blogu, v rubrice Recepty mám i další druhy muffinů, takže doporučuju zkouknout i ostatní (ty dnešní jsou sice dobré, ale měla jsem i lepší - záleží na každém samozřejmě, to chce vyzkoušet)

    OdpovědětVymazat
  2. Nenapadlo mě, že bych si mohl udělat větrníky doma :O

    Můžu se zeptat, v jaké troubě jste pekla? A opravdu hodně zkazím, když pro kontrolu troubu otevřu? Myslím, že moje trouba zevnitř nesvítí a přes sklo není dobře vidět.

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, vypadá to fakt moc dobře :)

    Maris

    OdpovědětVymazat
  4. Ježiš, ty jsi šikovná. Domácí větrníky musí být lahoda. Já je miluju od dětství, jak se postupně vše rozpouští na jazyku a míchá v lahodnou chuť😱💖. To mi-lu-ju!

    VERČA ze Ztracena v Praze I Papír X elektronický inkoust? SOUBOJ ČTEČKY A KNIHY

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to vypadá vážně výborně :) Miluju větrníčky, takže určitě vyzkouším a budu doufat, že se povedou stejně hezky, jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda, když pak dáš vědět jak se povedly :)

      Vymazat
  6. Přítelkyně miluje větrníky, takže určitě vyzkoušíme! :)

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design