Pages

úterý 5. března 2019

Koláčky bez kynutí

Tenhle recept jsem získala od holek z práce. Vždycky jsem se koláčů trochu bála, protože mi přišly složité na přípravu a když jsem je poprvé zkusila, zjistila jsem, že to tak hrozné není. Je pravda, že poprvé jsem je dělala dlouho, ale je to jen o cviku a zkušenostech. Recept je to jednoduchý a ještě se mi nestalo, aby se mi z tohoto receptu nepovedly.

Na koláče budeme potřebovat:

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
50 g droždí (já používám jeden balíček sušeného)
2 lžíce cukru
200 ml mléka
1 máslo (250 g )
2 žloutky

Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Já vše dala do robota s hákem a nechala jsem práci na něm. Pak jsem jen ručně těsto před tvarováním trochu propracovala.



Z těsta ihned tvarujeme koláčky. Já dělám vše ručně. Odtrhnu si kousek těsta, udělám kuličku, kterou mezi dlaněmi splácnu a následně prsty tvaruji do koláčků s okrajem. Dávám na plech s pečícím papírem.



Takto máme hotové koláčky na naplnění. Dělám klasicky tvarohovou, makovou a ořechovou náplň. Tentokrát jsem neměla mák, tak jsem dělala jen tvaroh a ořech. Náplně se dělají následovně:

Nejlehčí je na přípravu tvarohová náplň. Všechny náplně jsou na množství přibližně půl kila.

Tvarohová náplň na pečení
110 g krupicového cukru, 360 g tvarohu, 35 g tekutých žloutků a špetka vanilkového cukru

Postup: Sladký tvaroh vyšleháme a postupně přidáváme žloutky. Do tvarohové náplně můžeme přidat i rozinky.

Maková náplň na pečení
85 g krupicového cukru, 30 g sušeného mléka, 140 g vody, 15 g másla, 100g piškotových drobečků, 140 g mletého máku, 5g vanilkového cukru a skořice podle chuti

Postup: Mléko smícháme s vodou a zamícháme, přidáme cukr s tukem a svaříme. Po uvedení do varu přisypeme mák a za stálého míchání náplň uvaříme. Po sejmutí částečně ochladíme a podle potřeby přidáme piškotové drobečky na zahuštění. Nakonec přidáme vanilkový cukr se skořicí na ochucení. 

Ořechová náplň na pečení
80 g krupicového cukru, 100 g vody, 35 g sušeného mléka, 105 g vlašských ořechů, 150 g piškotových drobečků

Postup: Vodu smícháme s mlékem, přidáme cukr a přivedeme do varu. Do vařící směsi nasypeme nastrouhané ořechy a vzniklou směs za stálého míchání povaříme. Po prochladnutí přidáme piškotové drobečky podle potřeby na zahuštění.

¨

Koláčky plním pomocí jednorázových sáčků bez špičky. Okraje potřu vajíčkem a koláče zasypu drobenkou. Drobenku dělám od oka pomocí másla, hrubé mouky a cukru. Dávám do trouby a peču dokud nejsou okraje koláčků zlatavé.


Dobrou chuť 

3 komentáře: