Pages

pondělí 14. prosince 2020

Vánoční cukroví - Mandlové hříbky, Karamelové kytičky

 Mandlové hříbky


280 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g másla
120 g mletých mandlí
1 žloutek
čokoládová poleva na zdobení

Smícháme hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr společně s mletými mandlemi. Do suché směsi přidáme máslo pokrájené na kostičky a žloutek. Vypracujeme buď ručně nebo pomocí robotu hladké těsto, které necháme alespoň 2 hodiny uložené v ledničce v chladu. 
Na pomoučněném válu vyválíme těsto zhruba na tloušťku 4-5mm. Těsto se trochu drobí a chce to trpělivost, ale vyválet se dá. 
Vykrajujeme tvary hříbků, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem. 
Pečeme v mírně teplé troubě dozlatova. 
Po upečení a vychladnutí namáčíme hlavičky hříbků v čokoládě a necháme ztuhnout. 





Karamelové kytičky


250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla
50 g mletých lískových oříšků
1 žloutek
1 sáček vanilkového cukru

Krém: 
250 g másla
1 plechovka karamelového Salka

Ze všech surovin ručně nebo pomocí robotu vytvoříme těsto, které uložíme alespoň na 2 hodiny do ledničky do chladu. 
Na pomoučněném válu vyválíme těsto a vykrajovátkem tvoříme tvary kytiček. Je potřeba myslet na to, že se po dvou slepují k sobě, takže je potřeba počítat, aby nám kytičky vyšly do páru. 
Pečeme v mírně zahřáté troubě dozlatova. 

Na krém si vyšleháme změklé máslo s karamelovým salkem. Tímto krémem následně slepujeme vychladlé kytičky k sobě. Po slepení ozdobíme vršek kytiček čokoládovou a cukrovým zdobením. 


3 komentáře: