Pages

pondělí 10. srpna 2020

Karamelové košíčky

 Já jsem milovník karamelu. Na Vánoce děláme něco podobného jako cukroví, ale tentokrát jsem se rozhodla udělat velké košíčky něco jako tartaletky a celé je naplnit božským karamelem. Těsto je lepší zpracovat všechno hned v jeden den, protože část jsem dělala den druhý a s těstem se už hůře pracovalo. 

400 g hladké mouky
200 g másla
2 žloutky
1 vejce
120 g cukru moučka
sůl
kypřící prášek

Karamel:
200 g cukru
120 ml smetany
80 g másla

Jednoduše všechny ingredience na těsto smícháme dohromady. Já těsto zadělávala v robotu, ale samozřejmě lze zadělat i ručně. 
Vypracované těsto je lepší při válení podsypávat polohrubou moukou. Vezmeme si vždy kus těsta, vyválíme placky a podle velikosti košíčků vykrojíme kolečka. Já vykrajovala podle misky, protože mám košíčky veliké. Vykrojené kolečko lehce vmáčkneme do košíčků. Košíčky jsem nevymazávala, protože mám silikonové, pokud máte plechové raději trochu vymastěte, aby vám šel košíček vyklopit.
Připravené košíčky na dně propícháme vidličkou.


Pečeme do zabarvení okrajů. Je to opravdu jen pár minut a je potřeba to hlídat, aby se nám košíčky nespálily. Ještě teplé je vyndáme z formiček a necháme vychladnout nejlépe na mřížce. 


Mezitím si připravíme karamelovou náplň. Do hrnce si nasypeme cukr a necháme ho roztavit na karamel. Jakmile máme cukr tekutý přidáme máslo a po jeho rozpuštěný přilijeme smetanu. Dávejte pozor, protože to bude hodně syčet a bublat. Kdo by chtěl slaný karamel může přidat ještě trošku soli a tuto směs krátce povaříme. Následně ji nalijeme do připravených upečených košíčků.


Já jsem nakonec košíček ještě ozdobila rozehřátou čokoládou a jemně zasypala sušenými malinami, které jsem si rozemlela na menší kousky.



4 komentáře:

  1. Kristý, ty jsi ale šikovná! Tohle vypadá naprosto báječně. Já třeba milovník karamelu nejsem, ale někdy ho ráda mám. Například slaný karamel :D. Ten mi kupodivu chutná. Myslím, že bych s radostí snědla i tohle :D. Tohle musím někdy udělat, vypadala bych jak kuchař bůh :D! Díky za tip, ukládám.

    Verča ze Ztracena v Praze | 9 KOSMETICKÝCH NOVINEK, KTERÉ JSEM POŘÍDILA V DM | KOSMETIKA

    OdpovědětVymazat
  2. Já poslední dobou karamel naprosto zbožňuji, takže tento recept bych moc ráda vyzkoušela :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. A great post! I love your blog. Your content is very interesting < 3
    https://milentry-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat