pondělí 11. března 2019

Kurz domácího pečení - Anneka Manning


Přicházím s prvním tipem na kuchařku. Pro začátek se podíváme na tu od Anneky Manning s názvem Kurz domácího pečení. V této knize jsou k dispozici sladké, ale i slané recepty. Celá kniha je rozdělena do deseti kapitol a každá kapitola se věnuje jinému postupu a použití surovin. Následně za kapitolou je pěkně popsaný postup i s fotkami jak danou věc správně připravit. Je tedy vhodná pro úplně začátečníky, kteří se v kuchyni ještě moc neorientují. Před kapitolami je i jednotlivé povídání, co je dobré v kuchyni mít a další rady a tipy.


Lekce začínají úplně od těch nejjednodušších a postupně jsou složitější a složitější. První lekce má název Odměřit a smíchat. Což vždy v názvu je přesně jasné, co se bude dít. Smíchat suroviny do jednoho a dát péct je to nejlehčí, co může být. V této lekci najdeme recepty například na sušenky, koblížky, košíčky, müsli tyčinky, perník nebo řezy.


Druhá lekce s názvem Odměřit a společně utřít, kde nalezneme třená těsta ukrývají recepty na koláče, cupcaky nebo bábovku. Stále to patří úplně k těm jednoduchým úkonům, kde není nic složitého na přípravu. 


Lekce třetí Zapracovat. Tady už jednotlivé suroviny zapracujeme do těsta, abychom s ním mohli dále pracovat. Tato lekce ukrývá muffiny nebo mrkvový koláč. 


Čtvrtá lekce Zpracovat pomocí food procesoru. Tady už využíváme kuchyňské pomocníky. Hodně je tu receptů s přídavkem ovocné šťávy, ale třeba i klasické jako třeba zázvorové sušenky nebo chessecake.


Následuje pátá lekce Utřít máslo s cukrem. Tady jsou recepty různých koláčků, karamelového nákypu nebo jablečného koláče. Líbí se mi, že je název vždy výstižný a hned vás napadne, co bude hlavním úkolem následujících receptů.


Šestá lekce Vypracovat máslo do mouky. Už se blížíme k té složitější části, která je dá se říci fyzicky náročnější. Jsou tu třeba vdolečky, krekry nebo výrobky z křehkého těsta. V této kapitole je i hodně slaných výrobků.


V sedmé lekci Ušlehat bílky přecházíme k vejcím. Myslela jsem si vždycky, že ušlehat sníh není nic složitého, ale ono skutečně to někomu činí problémy, jak jsem se sama přesvědčila. Díky našlehaným bílkům je těsto pak krásně nadýchané a je tu bílková bábovka, roláda nebo suflé.


Následuje lekce osmá Ušlehat bílky s cukrem. Postup je dost podobný předchozí lekce, ale sem patří ty hodně sladké výrobky jako pavlova, pusinky, kokosky nebo  makronky. Všechno krásně křehké pečivo, které se vám rozplývá na jazyku.


Předposlední devátá lekce Ušlehat celá vejce s cukrem jsou většinou piškotové korpusy, jako třeba základní piškotový dort. Dále tu je recept na čokoládový fondant nebo sušenky cantuccini.


A poslední desátá lekce Hnětat. Fyzicky jeden z nejnáročnějších úkonů v kuchyni. Je potřeba se do těsta pořádně opřít, aby se pěkně propracovala. Sem logicky patří recepty na chleba, pizzu nebo třeba mazance. 

Kuchařka se mi celkově, jak je zpracována moc líbí. Srozumitelně vše popsáno i s fotkami, každý výrobek pěkně viditelně nafocený. Já bych tam tedy nemusela úplně mít ty recepty na slané pokrmy, ale není jich tam zas tolik a možná i z nich někdy něco vyzkouším. Kuchařku určitě doporučuji všem, kteří si nejsou vším úplně jistí a chtějí zkusit něco nového. 
Knihu jsem pořídila na Knihy Dobrovský a aktuálně je na ni sleva a je jen za 149 korun.

1 komentářů:

  1. Ta vypadá dost dobře :) asi po ní kouknu, abych tě pořád neotravovala :D
    Adéla

    OdpovědětVymazat

 

Sladkosti od Kristýny Template by Ipietoon Cute Blog Design